Hodes Huisvesting maakt naam met modulaire huisvesting

Hodes Huisvesting in Goor groeit hard als fabrikant van modulaire en circulaire huisvesting. De woningen worden geassembleerd in een hal, waarna de modules op de gewenste plek op elkaar worden gestapeld tot maximaal drie bouwlagen. Directeur-eigenaar Antonie ter Harmsel vertelt er met grote geestdrift over.

“Wij bouwen niet voor de eeuwigheid, maar voor de toekomst. En omdat de toekomst steeds minder voorspelbaar wordt, bouwen wij flexibel, duurzaam en betaalbaar. Bijdragen aan betere huisvesting voor mens en aarde. Daar gaan we voor.”
In drie korte, maar krachtige zinnen is helder waar Hodes Huisvesting voor staat. Momenteel word je in Nederland steeds vaker geconfronteerd met het begrip tiny house, maar dat is niet waar Hodes Huisvesting zich op richt. “Hodes richt zich op betaalbare, compacte en duurzame woningen”, zegt Antonie ter Harmsel.

Flexibele huisvesting

Wat doet het bedrijf, dat in 2013 is overgenomen door Ter Harmsel, dan wel? Het antwoord: Hodes Huisvesting is aanbieder van flexibele, duurzame en betaalbare huisvesting, speciaal voor de markten leren, recreëren, wonen & zorg, maar ieder ander die in een van de woningen van Hodes Huisvesting wil wonen of deze nodig heeft is natuurlijk ook welkom. De basis van het bedrijf is gelegen in het feit dat de woningmarkt momenteel erg aan verandering onderhevig is. “De samenstelling van de Nederlandse bevolking verandert in rap tempo. Mensen blijven langer thuis, er zijn steeds meer een- en tweepersoonshuishoudens, steeds meer mensen blijven langer thuis wonen, er komen steeds meer statushouders en arbeidsmigranten, noem maar op. Ook de gemiddelde samenstelling van een huishouden verandert. Die is nu twee personen, maar dat zal dalen naar 1,8.”

Veranderingen

En er zijn meer veranderingen. “Grond wordt steeds schaarser, grondstoffen worden steeds schaarser en duurder en de portemonnee voor mensen wordt steeds schraler. Daar komt bij dat traditioneel bouwen niet meer realistisch is; er zijn te weinig mensen, er zijn te weinig geschikte bouwlocaties, het is te duur en niet duurzaam. Alles bij elkaar zal de woningmarkt hierdoor drastisch veranderen en op al die veranderingen spelen wij in.”

Zorg

Los van alle genoemde veranderingen die Ter Harmsel in de kaart spelen, noemt hij nog een specifieke doelgroep waar Hodes Huisvesting zich op richt: de zorg. “Wij richten ons enerzijds op zorgspecifieke doelgroepen, bijvoorbeeld mindervaliden, omdat je aan een woning van ons heel eenvoudig faciliteiten kunt toevoegen. Daarnaast bieden wij de mogelijkheid van een zogeheten zorgkamer. Dat wil zeggen dat je een woning al dan niet tijdelijk in de tuin plaatst zodat je iemand voor de tijd dat het nodig is de gewenste zorg kunt bieden.”

Drie typen woningen

Voor elke woning van Hodes Huisvesting zijn een fundament en aansluitingen op bijvoorbeeld de nutsvoorzieningen nodig en vervolgens zijn er meerdere mogelijkheden. Hodes Huisvesting richt zich daarbij niet op de particulier, maar meer op seriematige bouw.

Er zijn drie type woningen: de Hodes Miniwoning, de Hodes Basiswoning en de Hodes Pluswoning. De Hodes Miniwoning richt zich op starters en tweepersoonshuishoudens die minimalistisch willen wonen; hetzij omdat ze het willen, hetzij omdat ze geen andere woning kunnen vinden in de huidige overspannen markt. “Een Hodes Miniwoning heeft ruimte om te wonen, slapen, wassen, koken en opbergen. De woning bestaat uit één vaste module met een moderne, eigentijdse uitstraling en is leverbaar in twee varianten: van ± 27 m2 of ± 33 m2”, legt Ter Harmsel uit.

De Hodes Miniwoning is vrijstaand, geschakeld en gestapeld tot drie bouwlagen te plaatsen. De woning voldoet aan het permanente Bouwbesluit, maar is goed aan te passen naar het tijdelijke Bouwbesluit.

De volgende stap is de Hodes Basiswoning voor een gezin(netje). Die bestaat uit een entree, woonkamer met keuken, berging, één of twee slaapkamers, een badkamer en toilet. Deze variant  is leverbaar in drie varianten: ± 41 m2, ± 54 m2 en ± 65 m2. Ook de Hodes Basiswoning is vrijstaand, geschakeld en gestapeld tot 3 bouwlagen te plaatsen en kan prima worden gecombineerd met de basiswoning. De Hodes Pluswoning tot slot is een volwaardige woning voor een gezin.

Gemaakt van hout

De woningen zijn per definitie gemaakt van hout, waarbij als uitgangspunt geldt dat nieuw hout wordt gebruikt, maar dat vervolgens de materialen wel kunnen worden hergebruikt. Duurzaamheid, hergebruik, alternatieve energie en circulair bouwen zijn namelijk, zegt Ter Harmsel, andere thema’s die in de bouwsector usance worden. “Een woning moet kunnen worden hergebruikt, want zoals wij nu omgaan met het verkwanselen van de aarde kan natuurlijk niet langer.”

Prefab

De woningen worden volledig geprefabd in een grote hal in Goor, waarna de modules naar de bouwplaats worden gereden en op elkaar worden gezet. Dat dat veel sneller gaat dan normaal laat zich raden, maar een groot voordeel is ook dat de bouwers onder prettige omstandigheden werken. In de houten wanden worden in de fabriek alle leidingen, inbouwreservoirs en sanitair al geïnstalleerd en op de inbouwreservoirs en het sanitair staat de naam van Geberit. “Wij zijn op zoek gegaan naar goed sanitair voor een niet al te hoge prijs en kwamen toen uit bij Sphinx. Mede omdat onze opdrachtgevers, veelal zijn dat woningcorporaties, ook gewend zijn om hiermee te werken. Dat is inmiddels Geberit geworden en op de ingeslagen weg zijn we gewoon verder gegaan.”

Leidingsystemen

Opvallend is dat Geberit in tal van soortgelijke productieprocessen ook de leidingsystemen levert (die worden doorgaans in de wand gemonteerd en hoeven op de plek van bestemming alleen nog aan elkaar te worden gekoppeld), maar Ter Harmsel gebruikt die nog niet. Onwetendheid bij Ter Harmsel blijkt de reden. “Ik werk samen met installateurs die met een bepaald systeem op de proppen kwamen en ik heb geen reden gehad om daarvan af te wijken. Maar als Geberit mij ook met leidingen van dienst kan zijn dan sta ik daar natuurlijk voor open. Ja hoor, dit kun je beschouwen als een toegestoken hand.”

fotogalerij