Wanneer Pluvia voetbal redt Stadions over de hele wereld

Het Geberit hemelwaterafvoersysteem Pluvia is geïnstalleerd in tal van voetbalstadions. Dit is om verschillende redenen zinvol.

Als het giet van de regen, is voetbal geen pretje – tenminste niet als je op het veld staat. Veel voetbalstadions hebben echter een overdekte toeschouwerszone en op veel daarvan is het hemelwaterafvoersysteem Pluvia geïnstalleerd. Daardoor kan het publiek zich vermaken zonder nat te worden.

Het systeem zuigt het water middels onderdruk van het dak via potvormige inlaten. De leidingen vullen zich snel volledig met water. Er ontstaat een gesloten, snelstromende waterkolom. De zuigkracht genereert daarbij een grote waterafvoercapaciteit, zodat er verhoudingsgewijs weinig inlaten op het dak nodig zijn. Dankzij deze kracht kan het water over langere afstanden horizontaal naar de valpijpen stromen.

Voordelen voor architectuur en bouw 

Volgens productmanager Andreas Mosebach van Geberit zijn deze punten een belangrijk voordeel van het systeem in de stadionbouw. Het dak bestrijkt vrijwel nooit het hele stadion. Het speelveld blijft open, wanden bevinden zich alleen aan de buitenkant. Alleen daar kunnen valpijpen worden geïnstalleerd, langere horizontale buizen zijn dus onvermijdelijk. “Pluvia is daarom een ideale oplossing in de stadionbouw”.

Daarbij komt nog de grote capaciteit van de afvoerpotten. “Een stadiondak heeft een groot oppervlak,” zegt de productmanager. “Het afvoersysteem Pluvia levert hoge prestaties met weinig materiaal. Met slechts een paar valpijpen kan de afwatering van een heel stadiondak worden geregeld,” aldus Andreas Mosebach. Dit betekent dat het systeem weinig ruimte in beslag neemt en een grote architectonische vrijheid biedt, wat een belangrijke factor is bij de bouw van stadions. “Stadions zijn meestal architectonische pronkstukken.”

Overal ter wereld wordt Pluvia ingezet in voetbalstadions. Hier een kleine selectie.

Allianz Arena, München, Deutschland (© Pixabay)

Allianz Arena, München, Duitsland

De Allianz Arena in München, ontworpen door de architecten Herzog & de Meuron uit Basel en geopend in 2006, wordt beschouwd als een icoon van de hedendaagse stadionbouw. De buitenste schil draait zich in het dakvlak, gesierd door bijna 2800 ruitvormige luchtkussens. Het Pluvia hemelwaterafvoersysteem van Geberit is geïnstalleerd op het dakgewelf. Voor de aansluiting op de valpijpen werden buigbare verbindingsbuizen gebruikt. (Foto: Pixabay)

Baku Olimpiyat Stadyumu, Bakoe, Azerbeidzjan (© Andrey Khrobostov / Alamy Stock Photo)

Baku Olimpiyat Stadyumu, Bakoe, Azerbeidzjan

Het nationale stadion van Bakoe biedt plaats aan iets meer dan 69.000 toeschouwers. Het is een voetbalstadion en atletiekarena in één. De aan de gevel bevestigde panelen glanzen in felle kleuren en doen daardoor enigszins denken aan de Allianz Arena in München. Voor het stalen dak moesten speciale berekeningen worden gemaakt van de belastingen veroorzaakt door weer en wind, maar ook van doorbuigingen en spanningen. Op het dakvlak van het stadion zorgt Pluvia van Geberit voor een perfecte afwatering. (Foto: Andrey Khrobostov / Alamy Stock Foto)

Vodafone Arena, Istanboel, Turkije (© DB Architecture & Consulting)

Vodafone Arena, Istanboel, Turkije

Het nieuwe onderkomen van de voetbalclub Beşiktaş biedt plaats aan 42.000 toeschouwers. Het stadion ligt aan de Europese oever van de Bosporus en kijkt uit over de wijk Üsküdar. Dankzij monumentenbescherming is een deel van het oude stadion bewaard gebleven, namelijk de zuidgevel en de westelijke hoofdingang. De architect is erin geslaagd de oude componenten te combineren met een modern concept. Het dak van het stadion bestaat uit met siliconen gecoate glasvezelmembranen. Pluvia voert het regenwater van het relatief platte dak af. (Foto: DB Architecture & Consulting)

National Stadium Warschau, Polen (© Pixabay)

National Stadium Warschau, Polen

Het nationale stadion in Warschau werd gebouwd voor het Europees Kampioenschap van 2012. De basis hiervoor was het bestaande maar in verval geraakte Dziesieciolecia-stadion, waar sinds 1988 geen sportactiviteiten meer plaatsvonden. De bouw van het stadion werd systematisch in twee delen gesplitst. De tribune bestaat uit geprefabriceerde betondelen. Daarboven bevindt zich een dak van staaldraadmatten met textielmembranen. Het binnendak bestaat uit een mobiel membraanzeil dat zich boven het speelveld samenvouwt. Het Pluvia-systeem van Geberit zorgt voor een betrouwbare dakafwatering. (Foto: Pixabay)

Cape Town Stadium, Kaapstad, Zuid-Afrika (© Pixabay)

Cape Town Stadium, Kaapstad, Zuid-Afrika

Het 64.000 plaatsen tellende WK-stadion van Zuid-Afrika in Kaapstad ligt dicht bij de Atlantische kust, maar ook dicht bij het stadscentrum van Kaapstad. Het stadion kenmerkt zich vooral door zijn gebogen dak van gelaagd glas. In het midden bestaat het uit transparant glas, met een geëmailleerde ring aan de buitenkant om warmte en lichtintensiteit te verminderen. Voor de afwatering van het dak zorgt het Pluvia-systeem van Geberit. (Foto: Pixabay)

Aanmelden voor de nieuwsbrief VOOR ARCHITECTEN EN MENSEN DIE GEÏNTERESSEERD ZIJN IN ARCHITECTUUR

Fotocollage (© Geberit)

Over de hele wereld worden Geberit producten en oplossingen gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante objecten.

De Geberit architectennieuwsbrief, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projectvoorbeelden biedt de nieuwsbrief interviews met architecten, bouwexperts, ontwerpers en meer achtergrondinformatie.