Haute couture aan de Amstel HAUT, Amsterdam (NL)
Hoogst gecertificeerde BREEAM-label, hoogste houten huis van Nederland, hoog wooncomfort midden in de Nederlandse hoofdstad: HAUT Amsterdam verenigt alle kwaliteiten van modern wonen - ook dankzij de knowhow van Geberit.
Het was geen gemakkelijke taak. De gemeente Amsterdam heeft een aanbesteding uitgeschreven voor een bouwproject op een perceel in het Amstelkwartier, een voormalige handelswijk. Het moest een woongebouw van hoge architectonische kwaliteit worden, dat voldeed aan de normen voor duurzaam bouwen. Dat was in 2016.
Vijf jaar later, in 2021, kijkt Amsterdam trots naar zijn nieuwe symbool voor modern, duurzaam wonen. De 73 meter hoge woontoren is het hoogste houten gebouw van Nederland. Het biedt zijn bewoners het mooiste uitzicht op de Amstel, de jachthaven Stadshaven Amstelkwartier en het Somerlustpark.
Voor stadmensen
HAUT Amsterdam, het haute couture gebouw van de Nederlandse hoofdstad, heeft meer te bieden dan een knappe gevel en een prachtig uitzicht. Het 21 verdiepingen tellende woongebouw herbergt 52 appartementen in het middelste prijssegment. De stabiliteit van het gebouw wordt verzekerd door een betonnen basis op een betonnen fundering - een must in een waterrijke stad als Amsterdam, waar de kelders zich in de grondwaterzone bevinden. Maar de hoofdconstructie van de woontoren is van hout. Hier werd 2800 m3 hout gebruikt.
Een bouwmateriaal dat teruggroeit
Hout is een recycleerbaar bouwmateriaal: het groeit weer aan en vervuilt het milieu niet. Bovendien kan het worden hergebruikt. Hout slaat CO2 op en draagt zo bij tot de vermindering van de concentratie kooldioxide in de atmosfeer. De 2800 m3 geïnstalleerd hout slaan in totaal 2500 ton CO2 op, wat overeenkomt met de jaarlijkse CO2-uitstoot van ongeveer 400 huishoudens.
Maar niet alleen het belangrijkste bouwmateriaal leverde het gebouw de hoogste beoordeling van het BREEAM-label* voor duurzaam bouwen op. Het woongebouw heeft andere kwaliteiten. Met het Geberit leidingsysteem van polyethyleen wordt 99 procent van het regenwater opgevangen en gebruikt om de daktuinen te besproeien. Het Silent-db20 leidingsysteem van Geberit en Geberit Sovent bieden een ruimtebesparende en geluidsgeoptimaliseerde oplossing voor afvalwater. De gevel is gemaakt van warmtereflecterend driedubbel glas en is, net als het dak, voorzien van energieopwekkende zonnecellen. Maximaal daglicht en windgedreven ventilatie met CO2-sensoren zorgen voor een gezond leefklimaat - een ware luxe midden in deze dichtbevolkte metropool.
*BREEAM: Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology is een beoordelingssysteem voor ecologische en sociaal-culturele aspecten van de duurzaamheid van gebouwen dat zijn oorsprong vindt in het Verenigd Koninkrijk.
Feiten
Geberit Know-how
Geberit Know-how
Feiten
Geberit Know-How
Geberit Know-How
AANMELDEN VOOR DE NIEUWSBRIEF VOOR ARCHITECTEN EN MENSEN DIE GEÏNTERESSEERD ZIJN IN ARCHITECTUUR
Over de hele wereld worden Geberit producten en oplossingen gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante objecten.
De Geberit architectennieuwsbrief, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projectvoorbeelden biedt de nieuwsbrief interviews met architecten, bouwexperts, ontwerpers en meer achtergrondinformatie.