De groene wolkenkrabber MOL Campus

In Boedapest staat een vuurtorenproject. MOL Campus is niet alleen het hoogste gebouw van Hongarije, maar ook een rolmodel op het gebied van duurzaamheid. Hiervoor heeft het gebouw het label BREEAM Excellent gekregen.

MOL Campus in Boedapest is een sensationeel nieuw gebouw. Met een hoogte van 143 meter wordt de glazen wolkenkrabber van 28 verdiepingen in de jonge woon- en zakenwijk BudaPart beschouwd als het hoogste kantoorgebouw van Hongarije.

Vanwege zijn omvang werd het nieuwe hoofdkantoor van de Hongaarse olie- en aardgasmaatschappij MOL Group niet alleen met enthousiasme ontvangen. Het “kantoor van de toekomst“ won echter ook erkenning met zijn duurzaamheidsstrategie. De bouwers streefden naar de wereldberoemde duurzaamheidscertificaten BREEAM Excellent en LEED Platinum. Het eerste hebben ze inmiddels behaald.

Verwarmen met hernieuwbare energie 

Van verre zichtbaar: MOL Campus, met zijn 143 meter hoge toren en aangrenzend podium, is nu het hoogste gebouw in Hongarije (© MOL Group).

Een belangrijk criterium voor de prijs was het verwarmings- en koelsysteem, dat volledig op hernieuwbare energie werkt. Er werden meer dan 300 geothermische sondes geïnstalleerd op een diepte tot 120 meter, die een derde van de verwarmings- en koelingsbehoefte dekken. Op piekmomenten kan het verwarmingssysteem bovendien worden aangevuld met stadsverwarming. 900 vierkante meter zonnecollectoren op het dak en een geïntegreerd gebouwbeheersysteem dragen ook bij aan de efficiënte energiebalans.

Ook water is een kostbaar goed in dit gebouw. Grijs water en regenwater worden gezuiverd, opgeslagen en hergebruikt voor het spoelen van toiletten en het besproeien van de groenvoorzieningen. Het hele gebouw is uitgerust met het Geberit Pluvia hemelwaterafvoersysteem met noodoverstort.

Ook voor de sanitaire installaties werden Geberit-producten gebruikt om aan de hoge kwaliteitseisen te voldoen. Er werden onder andere meer dan 400 Acanto-toiletten, enkele duizenden meters leidingwerk en talrijke installatie-elementen en reservoirs met een waterbesparende dubbele spoeling geïnstalleerd.

De groene omgeving 

2500 werkplekken zijn ingericht in het nieuwe hoofdkantoor van de MOL Groep (© MOL Groep)

Het Britse architectenbureau Foster + Partners ontwierp de “groene wolkenkrabber“ samen met de Hongaarse Finta Studio. “De planning en de bouw namen meer dan vijf jaar in beslag“, zegt Tibor Gáspár, ingenieur bouwtechniek bij Körös Consult GmbH. Eind 2022 was het vuurtorenproject klaar.

Op ongeveer 86.000 vierkante meter, een oppervlakte zo groot als twaalf voetbalvelden, werden 2500 werkplekken, verschillende restaurants, vergaderzalen en een fitnessstudio gecreëerd. Weelderige tuinen verbinden de kantoorruimtes en brengen de natuur en de werkwereld dichter bij elkaar. De kroon op het werk is de openbaar toegankelijke daktuin met een uitzicht dat - net als het gebouw - sensationeel is.

Feiten