“Wonen als de rijken”

Sociale woningbouw in Wenen (AT)

Geberit viert dit jaar 150 jaar bedrijfsgeschiedenis en blikt voor de gelegenheid terug op historische referentieprojecten. Een daarvan is de Alt-Erlaa woonwijk in Wenen. Terwijl andere grote woonwijken uit de jaren 1970 nu worden beschouwd als sociale hotspots of worden gesloopt, blijft Alt-Erlaa opmerkelijk stabiel.

Geen enkele Oostenrijkse architect bouwde meer flats dan Harry Glück (1925 - 2016). Alleen al in Wenen ontwierp hij in een carrière van meer dan 50 jaar 16.000 flats - de meeste daarvan sociale woningbouw. Een van zijn beroemdste projecten, het Alt-Erlaa woonpark, werd in 1976 gebouwd volgens zijn principe “Wonen als de rijken, ook voor de armen”.

Modern wonen voor weinig geld 

Er zijn meer dan 3200 flats in het sociale wooncomplex Alt-Erlaa. (© Agata Kadar - stock.adobe.com)

De woonwijk wordt gekenmerkt door drie parallelle, getrapte rijtjesgebouwen van beton. De dicht op elkaar gestapelde flats beslaan 70.000 vierkante meter en bieden onderdak aan 10.000 mensen tegen betaalbare prijzen.

Ruime groenzones en een uitgebreide infrastructuur met een eigen metrostation, winkelvoorzieningen, overdekte zwembaden, medische centra en scholen maken Alt-Erlaa tot een kleine stad op zich.

Het bijzondere is dat het woonpark ondanks de hoge dichtheid een dorps karakter heeft. Er zijn nauwe burenbanden in Alt-Erlaa. Verenigingen en een eigen tv-zender versterken het gemeenschapsgevoel en een huurdersadviesraad behartigt de belangen van de bewoners.

Het verloop onder huurders is erg laag en de wachttijd voor een vrijgekomen flat is lang. In bijna geen enkel ander groot project is de bewonerstevredenheid zo hoog.

Op duizelingwekkende hoogten 

De zwembaden op de zeven daken vormen het middelpunt van het complex. (© Julius Silver)

Het middelpunt van het complex zijn de zwembaden op de zeven daken: een handelsmerk van de architect en een noviteit in de sociale woningbouw van die tijd. Critici bestempelden Alt-Erlaa daarom als een “luxueuze voorziening”.

“Het was een van de modernste woongebouwen van die tijd,” zegt Andreas Schmidl, regionale Sales Manager van het Oostenrijkse Geberit verkoopbedrijf.

Tussen 1983 en 1985, toen het derde flatgebouw werd gebouwd, werkte Andreas Schmidl persoonlijk op de bouwplaats als loodgieter en verwarmingsmonteur.

Geberit afvoerleidingen 

Om de PE-buizen te installeren, moesten sommige arbeiders als bergbeklimmers van het balkon naar beneden abseilen (© Gesiba)

Samen met soms zo'n 100 andere arbeiders was hij verantwoordelijk voor de prefabricage van de Geberit PE-buizen en de installatie ervan in honderden van de meer dan 3.200 appartementen.

Hij herinnert zich het werk op duizelingwekkende hoogte nog goed: “Mijn collega's en ik moesten soms als bergbeklimmers van het balkon naar beneden abseilen om PE-buizen voor de balkonafwatering aan de gevel van het gebouw te installeren.”


Tijdens de eerste bouwfase zijn naar verluidt ook meer dan 1000 inbouwreservoirs van Geberit geïnstalleerd. Alt-Erlaa heeft in de loop der jaren kleine renovaties ondergaan. Visueel is het gebouw nauwelijks veranderd. Zelfs vandaag de dag straalt de sociale woningbouw nog de charme van die tijd uit.

Fotogalerij 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief Architecten en architectuurliefhebbers

Beeldcollage met referentieprojecten

Geberit producten en oplossingen worden gebruikt in allerlei soorten gebouwen over de hele wereld. Een selectie van de meest interessante projecten vindt u op deze pagina.

De architectennieuwsbrief behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projectvoorbeelden biedt “eView“ interviews met architecten, bouwexperts en ontwerpers en meer achtergrondinformatie.