Schimmel in de badkamer

Oorzaken, verwijderen en voorkomen

De badkamer is een plek van verfrissing, hygiëne en ontspanning. Helaas kan het ook een broedplaats zijn voor ongewenste schimmel. Schimmelvorming ziet er niet alleen vies uit, maar kan ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals allergische reacties en irritaties van de huid, ogen en luchtwegen. Luchtwegklachten kunnen zich ontwikkelen tot bronchitis en zelfs astma. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn schimmelsporen nog gevaarlijker dan voor gezonde personen.

Hoe u schimmel in de badkamer kunt voorkomen of het op de eenvoudigste manier kunt verwijderen.

Waarom vormt zich schimmel in de badkamer? 

Schimmel in de badkamer

Schimmelsporen bevinden zich overal in de lucht. Ze zijn ongevaarlijk zolang ze zich niet ergens vestigen en beginnen uit te breiden. In de badkamer kunnen verschillende soorten schimmel voorkomen. Zwarte schimmel is het hardnekkigst en het meest schadelijk voor de gezondheid.

De badkamer is door de hoge luchtvochtigheid en een vaak ontoereikende ventilatie gevoelig voor schimmelvorming. Vocht, of het nu door douchen, baden of zelfs het drogen van kleding komt, creëert ideale omstandigheden voor de groei van schimmel.

o herkent u schimmel in de badkamer 

Schimmelvorming is te herkennen aan donkere vlekken op muren, raamkozijnen, plafonds of in siliconenvoegen. Bij ernstige besmetting komt vaak een muffe geur voor. Vooral de gebieden rondom de douche en het bad zijn bijzonder gevoelig voor schimmelvorming.

Tips om schimmel in de badkamer te voorkomen 

Vrouw in een badkamer met een inloopdouche

Schimmelvorming kan effectief worden voorkomen. Het doel is om de luchtvochtigheid in de ruimte laag te houden. Beslagen ramen zijn bijvoorbeeld een teken van te hoge luchtvochtigheid. Goede ventilatie, het afsluiten van plekken waar vocht kan ophopen en het correct verwarmen van de ruimte helpen om de vochtigheid te verminderen. Het risico op schimmel neemt aanzienlijk af als u de volgende tips opvolgt:

Tip 1: goed ventileren

Door op de juiste manier te ventileren, kunt u de luchtvochtigheid in de badkamer onder controle houden en zo schimmelgroei voorkomen. Zo doet u dat:

  • Stootventilatie: Open na het baden of douchen altijd minstens vijf minuten het raam helemaal om frisse lucht binnen te laten.
  • Raam op een kier: Tijdens de warmere maanden kan het raam overdag ook op een kier blijven staan.

In de winter kunt u de badkamerdeur open laten staan zodat de damp uit de badkamer kan helpen de luchtvochtigheid in een woning met een lage luchtvochtigheid te verhogen. In woningen met een hoge luchtvochtigheid moet de badkamerdeur gesloten blijven.

Tip 2: Afdichting en isolatie

Als de buitenmuren van het gebouw of de ramen slecht geïsoleerd zijn, condenseert het water in de ruimte sneller. Dit kan de schimmelvorming in de gehele woonruimte, en vooral in de badkamer, bevorderen. Een goede isolatie helpt om de temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte te reguleren en zo de vorming van schimmel te verminderen.

De douchewand wordt met de hand schoongemaakt

Tip 3: Verwarm de badkamer

Warme lucht kan meer vocht opnemen dan koude lucht, waardoor er in warme ruimtes minder condensatie op ramen en deuren ontstaat. Daarom hebben verwarmde ruimtes minder kans op schimmelvorming.

Meer tips om de luchtvochtigheid te verminderen

Veeg na het douchen of baden het resterende vocht weg met een trekker en laat de deur van de douchecabine altijd open. Spreid een douchegordijn uit, zodat het sneller opdroogt.

Voorkom ophoping van vocht in de badkamer door:

  • vochtige handdoeken en badmatten onmiddellijk te drogen en niet te laten liggen. Een handdoekradiator is een praktische optie om ze sneller te drogen en tegelijkertijd de ruimte te verwarmen,
  • hang geen natte kleding in de badkamer op,
  • plaats een luchtontvochtiger die de luchtvochtigheid op een optimaal niveau houdt.

Schimmel verwijderen 

Wanneer u schimmel in de badkamer ontdekt, is het belangrijk om snel te handelen om verdere verspreiding te voorkomen. De keuze voor de juiste aanpak hangt af van de ernst van de besmetting.

Oppervlakkige en geïsoleerde schimmelplekken kunnen worden verwijderd met gangbare schoonmaakmiddelen of huismiddeltjes. Draag handschoenen, een veiligheidsbril en een masker om huid-, oog- en ademhalingsirritaties te voorkomen. Zorg voor goede ventilatie tijdens het schoonmaken. Huurders dienen schimmel en schimmelgeur onmiddellijk aan de verhuurder te melden.

Iemand maakt de badkamer schoon

Tip 1: Schoonmaakmiddelen tegen schimmel in de badkamer

Met water en gangbare huishoudreinigers kunt u schimmel, vooral op gladde oppervlakken, goed verwijderen. Breng het middel aan op de aangetaste plekken en reinig en droog deze daarna grondig.

Op ruwe oppervlakken kan ook bleekwater worden gebruikt voor desinfectie. Dit chloorhoudende middel doodt schimmelsporen effectief. Let op dat bleekwater niet mag worden gecombineerd met zuren, omdat dit giftige chloorgassen kan produceren. 70-80% ethylalcohol heeft ook een vergelijkbaar effect op schimmelsporen.

Het is verstandig om schoonmaakproducten altijd op een onopvallende plek te testen. Op deze manier kunt u controleren dat er geen schade aan de oppervlakken ontstaat.

Schimmel in de voegen

Tip 2: professionele hulp inschakelen

Als de schimmel al diep in siliconenvoegen is doorgedrongen of op grote schaal in het metselwerk of de tegels zit, is snelle en professionele verwijdering noodzakelijk. Schakel ook een gespecialiseerd bedrijf in voor schimmelverwijdering als de schimmel steeds op dezelfde plek terugkomt. Het is belangrijk om in dit geval de oorzaak van het schimmelprobleem te achterhalen.

Na een professionele behandeling kan het aanbrengen van speciale vochtbestendige verf op de muur helpen om toekomstige schimmelgroei te voorkomen.

Innovatieve oplossingen van Geberit voor betere hygiëne in de badkamer 

Bij het kiezen van badkamerproducten is het belangrijk te letten op vochtbestendigheid of op hoe ze helpen de luchtvochtigheid in de ruimte te verminderen. De inloopdouches van Geberit hebben bijvoorbeeld geen lastige hoeken waar schimmel zich kan ophopen. Na het douchen kan het water snel van de vloer worden afgeveegd.

Badkamermeubels van Geberit zijn voorzien van een vochtbestendige afwerking. Deze afwerking bestaat meestal uit melamine of folie, die afhankelijk van de kleur eventueel extra gelakt is. Het materiaal is zeer duurzaam en daardoor een uitstekende keuze voor de badkamer.

Douchevloer
Geberit Acanto onderkast

Veelgestelde vragen over schimmelbestrijding in de badkamer 

Nieuwsbrief Nu registreren

Blijf op de hoogte 


Onze nieuwsbrief biedt fascinerende inzichten en handige tips over hoe uw badkamer uw leven gemakkelijker kan maken.

Producten voor meer schoonmaakgemak in de badkamer 

Vergelijkbare berichten