Een rolstoelvriendelijke badkamer Een openhartig gesprek met Peter die een dwarslaesie heeft

Hoe belangrijk is een barrièrevrije badkamer in het dagelijks leven van iemand in een rolstoel? Waar moet u op letten bij het bouwen of renoveren van de badkamer? En welke insidertips zijn er voor de wc, wastafel, douche, etc.. Deze vragen kunnen het beste beantwoord worden door mensen die gebruikmaken van een rolstoel. Peter Roos werkt in het Swiss Paraplegic Centre (SPC) in Nottwil te Zwitserland en heeft bij een ongeluk een dwarslaesie opgelopen. De 38-jarige is bereid te praten over een zeer intiem onderwerp: de badkamer.

Peter Roos in een rolstoel bij de wastafel in een barrièrevrije badkamer (© Ben Huggler)

Hoe belangrijk is de badkamer voor jou?

De badkamer is nu veel belangrijker voor mij dan een paar jaar geleden. Door mijn dwarslaesie ben ik altijd afhankelijk van hulp van anderen. Hoe meer ik zelfstandig kan doen, hoe fijner dat is. Zeker in de badkamer. Je moet weten dat ik mijn darmen en blaas niet meer zelf kan controleren. Het legen van de darmen alleen - een proces dat tijdens de revalidatie wordt geleerd en geoefend - duurt al snel 30 tot 60 minuten. Daarom zijn goed verlichte badkamer met voldoende bewegingsruimte en een goede ventilatie een groot pluspunt.

Heb je thuis een aangepast toilet?

Ik heb een verlengd wandcloset zodat ik mijn rolstoel ernaast kan zetten en dan via een schuifbeweging plaats neem op de wc. Verder heb ik een aangepaste wc-deksel. Deze moet me extra steun geven bij mijn rug aangezien ik geen rompstabiliteit heb. Als de deksel te ver naar achteren valt door het verlengde keramiek, zoals ik soms in hotels tegenkom, moet ik een kussen achter de deksel proppen zodat ik er tegenaan kan leunen.

Hoe ziet de ideale wastafel er voor jou uit?

Het belangrijkste is dat ik onder de wastafel door kan rijden tot mijn maag de rand raakt. Dat is de enige manier waarop ik genoeg stabiliteit heb om zelfstandig de wastafel te kunnen gebruiken. De sifon mag niet in de weg zitten. En het is fijn als er een ruimtebesparende of in de muur weggewerkte sifon gebruikt is zodat ik mijn benen niet stoot. Doordat ik mijn benen niet meer voel kan dit voor verwondingen zorgen. Verder moet de spiegel zo ver mogelijk reiken tot aan de wastafel zodat ik mijzelf kan zien. Weliswaar zitten de kraan en de spiegel elkaar een beetje in de weg en zitten er regelmatig spetters op het glas, maar die zijn snel te verwijderen. En omdat ik weinig kracht in mijn handen heb, lukt het me vaak niet om een normale kraan open te draaien. Daarom is een eenhendelmengkraan met een niet te korte hendel het beste voor mij.

En hoe zit het met de douche?

De doucheruimte moet zo zijn ontworpen dat ik gemakkelijk met de rolstoel naar binnen kan rijden en op de douchestoel kan overstappen. Het is ook erg prettig als je je met je rolstoel onder de douche kunt draaien, maar dat is een luxe aangezien je dan een badkamer van minimaal 8m² moet hebben.

Heb je nog andere tips voor een barrièrevrije badkamer?

Wat je zeker niet mag vergeten is de deur naar de badkamer. Deze moet natuurlijk breed genoeg zijn. Ik heb een schuifdeur in mijn huis, wat verreweg het handigst is. Bij een normale deur neemt het deurblad veel ruimte in beslag; bovendien moet ik er met mijn rolstoel omheen rijden.

Wat doe je als je onderweg bent?

Er is een app die ik kan gebruiken om hotels en restaurants te vinden die toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Maar meestal informeer ik toch telefonisch naar de situatie. Vaak vind je niet altijd wat was beloofd, bijvoorbeeld een rolstoeltoilet dat wordt misbruikt als opslagruimte. Ik reis ook veel naar het buitenland - onder andere met het nationale rolstoelrugbyteam. We zijn naar toernooien over de hele wereld geweest en ik heb daar veel hotels gezien. Als je je goed voorbereidt, is het mogelijk, en soms moet je een beetje improviseren.

In gesprek met Peter Roos in het Zwitserse centrum voor dwarslaesie in Nottwil (© Ben Huggler)
Over Peter Roos
13 jaar geleden raakte Peter Roos gewond bij een zwemongeluk en was van het ene op het andere moment verlamd vanaf de nek naar beneden. Hij moest zijn leven letterlijk helemaal opnieuw beginnen. Tegenwoordig kan hij kantoorwerk doen, met zijn kinderen spelen, autorijden en rolstoelrugby spelen, dat laatste zelfs in het nationale team van Zwitserland. Meer tips voor het plannen van een toegankelijke en barrièrevrije badkamer vindt u in onze checklist.

Inrichten van een barrièrevrije badkamer

Bij de planning van een barrièrevrije of levensloopbestendige badkamer spelen aspecten zoals bewegingsvrijheid, goede lichtomstandigheden en antislip douchevloeren een grote rol.

Zo ontwerpt u een barrièrevrije badkamer

Nieuwsbrief Nu registreren

Blijf op de hoogte 


Onze nieuwsbrief biedt fascinerende inzichten en handige tips over hoe uw badkamer uw leven gemakkelijker kan maken.

Producten voor een badkamer zonder barrières 

Vergelijkbare berichten