Afval in de badkamer Zeven tips om het te vermijden
Onze badkamerrituelen gaan gepaard met tal van producten die veel plastic afval met zich meebrengen. Gemiddeld produceren we in Europa 480kg afval per persoon, per jaar. U kunt dit afval aanzienlijk verminderen, ook in de badkamer. Bekijk hier zeven tips voor minder afval in de badkamer.
Tip 1 – Deodorant
Plastic afval is het grootste probleem in de badkamer. Maar het kan eenvoudig worden vermeden door de juiste producten te kiezen. Waarom vasthouden aan bijvoorbeeld een deo spray? Ze komen meestal in een metalen of plastic container. Maar u hebt niet echt een spray nodig. Een deo stick of roller zijn een ideaal alternatief. Ze worden meestal geleverd in een glazen container of een metalen blikje dat opnieuw kan worden gebruikt.
Tip 2 – Tandenborstel
Meestal is het handvat van een tandenborstel van kunststof en zijn de borstelharen van nylon, dus met andere woorden ook van kunststof. Tandartsen raden aan om elke drie maanden van tandenborstel te wisselen. Dat betekent vier tandenborstels per jaar per persoon. Dat vertaalt zich op zijn beurt in miljoenen tandenborstels per jaar. Als u in plaats een standaard tandenborstel een tandenborstel van bamboe koopt, voorkomt u veel plastic afval. Bamboe is een van de snelstgroeiende grondstoffen ter wereld - het kan binnen één dag wel een meter hoog worden.
Tip 3 – Tandpasta
Tandpasta zit meestal in een plastic tube die u nooit helemaal leeg krijgt. Echt een no-go. Maar er is een nieuw alternatief dat zero waste biedt: het tandpastatablet. U stopt het tablet in uw mond, kauwt erop tot er een licht schuim ontstaat en poetst vervolgens zoals gewoonlijk uw tanden met een tandenborstel.
Tip 4 – Zeep
Slechts een paar decennia geleden was een stuk zeep een standaard in badkamers. Tegenwoordig is vloeibare zeep gebruikelijker. De vloeibare zeep komt meestal in een plastic fles. Een stuk zeep is in papieren verpakt en u kunt eventueel ook zelf zeep maken, dit is best eenvoudig om te doen. Een goede manier om afscheid te nemen van plastic product in de badkamer.
Tip 5 – Shampoo
En er is ook een plasticvrij alternatief voor uw haar. Gebruik in plaats van conventionele shampoo uit een plastic fles, shampoo blok als u onder de douche staat. Het ziet eruit als een normaal stuk zeep en is heel gemakkelijk te gebruiken: u wrijft het stuk shampoo tussen vochtige handen om wat schuim te produceren. Die gebruikt u om uw haar in te schuimen en spoelt het daarna zoals gebruikelijk uit met water. En zo hebt u weer wat plastic uit de badkamer verbannen.
Tip 6 – Maandverband en tampons
De hygiëne producten voor vrouwen zijn afvalintensief. Vrouwen gebruiken tijdens hun leven gemiddeld tussen de 10.000 en 17.000 tampons. Om minder afval te produceren kunnen vrouwen gebruikmaken van menstruatiecups. Deze bekers zijn meestal gemaakt van siliconen, oftewel plastic, Maar kunnen na gebruik schoongemaakt en keer op keer hergebruikt worden. Menstruatiecups kunnen jaren meegaan.
Tip 7 – wc-papier
Iedereen heeft zo zijn eigen badkamerrituelen en houden hier graag aan vast. Voor sommige is het bijvoorbeeld ondenkbaar dat ze hun billen met iets anders schoonmaken dan wc-papier. En toch is een douchewc een hygiënisch alternatief. Het onderlichaam met water wassen is een veel schonere methode en bespaart ook enorm veel wc-papier. Het is dus zeker de moeite waard om na te denken over het reinigen met water en het aanpassen van uw routine.
Zet de volgende stap Bekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer:
Contactformulier
Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.
Nieuwsbrief
Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.
3D Badkamerplanner
Gebruik de 3D-planner om uw badkamer online te ontwerpen. Sla uw ontwerp op en laat uw badkamerspecialist of installateur ernaar kijken zodat zij uw droombadkamer kunnen realiseren.